Cum pregatim copilul pentru gradinita si care sunt etapele pregatirii?

Este bine sa ne pregatim din timp atunci cand vine vorba despre prima zi de gradinita al copilului. Inceperea gradinitei reprezinta o etapa foarte importanta in viata unui copil.

Pregatirea psihologica a copilului se face inainte cu ceva timp de inceperea gradinitei, pentru ca acesta sa aiba timp sa asimileze aceasta noua etapa din viata lui si sa se acomodeze mai usor cu noul mediu.

Procesul de incepere a gradinitei este bine sa cuprinda urmatoarele etapele pregatitoare:

Introducerea conceptului de gradinita

Copilul trebuie familiarizat cu ideea de schimbare inainte ca aceasta sa aiba loc efectiv, pentru a evita socul produs de schimbari majore de rutina, program si interactiune sociala.

Vestea despre inceperea gradinitei trebuie sa vina sub o forma pozitiva pentru copil, de aceea, este crucial sa fie prezentata cu entuziasm si relaxare, pentru a nu crea copilului o senzatie de anxietate.

Dupa ce conceptul i-a fost introdus si explicat copilului intr-o maniera potrivita varstei lui, parintii pot detensiona momentul incarcat de seriozitate transformandu-l intr-o discutie distractiva, povestind diverse situatii amuzante de cand erau ei la gradinita. Astfel, copilul devine entuziast si curios fata de noua provocare din viata lui, in detrimentul sentimentului de anxietate si frica de necunoscut.

Pentru micut poate fi totusi coplesitor daca toate informatiile despre gradinita vin deodata, asadar este bine sa i se explice progresiv despre schimbarile ce vor aparea, precum: despre timpul petrecut departe de parinti, in prezenta educatoarelor si a altor copii, despre somnul de dupa amiaza sau activitatile interactive de invatare. Este obligatoriu sa asiguram copilul ca, dupa terminarea programului de gradinita, va fi asteptat de catre parinti, bunici sau bona dupa caz, pentru a ii oferi acestuia un sentiment de siguranta. Este cu atat mai bine daca ii vorbim copilului si despre cum, dupa gradinita, va face activitati distractive alaturi de parinti (precum mersul in parc la joaca, de exemplu).

Este important sa povestim copilului aspectele benefice ce vin odata cu acest proces si cat de interesant va fi sa mearga la gradinita deoarece isi va face noi prieteni, va invata lucruri interesante, va face activitati noi, isi va descoperi pasiuni si se va juca alaturi de alti copii.

Tot acest proces de pregatire este indicat sa fie discutat intr-o maniera in care copilul este stimulat pozitiv prin ascultare activa, reformulari si intrebari.

Familiarizarea cu mediul de la gradinita

Este recomandat ca, daca se poate, inainte de prima zi de gradinita copilul sa fie dus in vizita pentru a se acomoda si a se familiariza cu mediul inainte ca festivitatea propriu-zisa sa aiba loc. Odata ajunsi, parintii vor focusa atentia copilului spre atractiile de la gradinita, precum este locul de joaca.

De asemenea, educatoarele si cadrele de la gradinita ii pot povesti copilului despre activitatile ce vor avea loc, despre alti copii si despre jocuri in general, astfel incat se va stabili o prima legatura intre copil si educator. Copilul este lasat apoi sa inspecteze jucariile si sa isi dea frau liber curiozitatii, pentru ca mai apoi sa isi doreasca cu entuziasm sa revina la gradinita.

Pregatirea imbracamintei pentru gradinita

Este indicat sa fie pregatita garderoba copilului inainte de a incepe prima zi de gradinita, pentrua asigura acestuia toate hainele potrivite de sezon (rece/cald) in toate momentele necesare ale zilei, precum: haine de joaca, haine de recreere, pijamale, etc..

Identificarea angoasei de separare

Anxietatea copilului resimtita din cauza separarii de parinti (pe timpul programului de gradinita) poate fi accentuata de anxietatea parintilor, care la randul lor se pot simti stingheri la gandul ca vor lasa copilul la gradinita pe parcursul zilei. Din acest motiv, atat copilul cat si parintele trebuie sa se pregateasca psihologic pentru momentul separarii.

Ceea ce poate ajuta copilul in aceasta situatie, este ca parintele sa-i dea celui mic o jucarie, o poza, sau un alt obiect cu valoare sentimentala, care sa-i aminteasca de parinti si pe care sa-l poata purta cu el la gradinita. Acest gest poate oferi un confort psihic si o alinare copilului.

Ziua precedenta primei zile de gradinita

Aceasta zi este o zi speciala dar si plina de emotii – poate chiar mai mari decat cele din prima zi de gradinita. Ca sa ne asiguram ca cel mic isi va face ciclul complet de somn si va fi odihnit ziua urmatoare, este indicat sa se mearga la culcare mai devreme decat de obicei, intrucat exista posibilitatea ca din cauza gandurilor, acesta sa nu poata adormi pana mai tarziu.

Hainele, pachetul si ghiozdanul se pregatesc de catre parinti inca din seara precedenta, pentru ca sa nu existe riscul ca dimineata cu pricina sa devina un factor agitant pentru copil. Dimineata, parintii si copilul se vor trezi din timp. In acest fel, acestia nu vor intarzia la festivitatea de debut a uneia dintre cele mai importante etape din viata celui mic.

Asadar, cele prezentate mai sus reprezinta niste sfaturi utile pentru parinti si de luat in calcul atunci cand copilul a atins varsta gradinitei. Desigur, fiecare micut este diferit si special in felul sau, de aceea e important este sa stim sa adaptam aceste metode in functie de nevoile si particularitatile fiecaruia.

, , , , , , , , , , , ,
Meniu